top of page
  • Forfatterens bildeHUB iGAB

Brexit dobler Riva–forsikring

Forsikringsnestor Gard A. Bjørnstad ser betydelige kostnadsøkninger skylle innover norske virksomheter som følge av Brexit.

– Jeg er redd dette bare er starten på en kostbar bølge som følge av re-forsikring av norske objekter ved at Brexit truer horisonten i slutten av oktober, sier forsikringsmegler Gard A. Bjørnstad i forsikringsmegleren HUB iGAB.

Storbritannias beslutning om å melde seg ut av EU vil ha store konsekvenser for landet, men også betydelige konsekvenser for EU-samarbeidet og Norge. 23. juni 2016 stemte 52 prosent av britene mot 48 prosent at de skal forlate EU. 17,4 millioner stemte for å forlate Den europeiske union, men landet har vært i opprør siden det mye omstridte valget.

Ut av London Nå har – nylig påtroppende – statsminister Boris Johnson proklamert at britene skal forlate med eller uten avtale 31. oktober. De økonomiske konsekvensene viser seg allerede i Norge da flere bedrifter begynner å innrette seg mot finansmiljøene i Europa; og ut av London.

– Vi leser at den direkte effekten på Storbritannia økonomi estimeres til åtte prosent nedgang i markedet, men jeg tror nedgangen blir mye større, spesielt uten avtale, sier Bjørnstad. Bjørnstad er bekymret for at regningen blir betydelig også for norske forsikringstagere.


Doblet prisen Et eksempel på dette var da charterbåten Riva Italia – som leies til charterturer på Oslofjorden – skulle fornye sin forsikring i London i oktober. MEN Lloyds London-kontor var flyttet til Amsterdam. Dette skulle koste betydelig mer penger for Riva i Norge. – Vi forsikret båten til 69.000 kroner hos Lloyds i London i fjor og risikoen har ikke endret seg noe siden da, sier megler Gard A. Bjørnstad i forsikringsmegleren HUB iGAB. Som følge av usikkerhet rundt Brexit har store aktører – som Lloyds – posisjonert seg i andre storbyer i Europa for å møte konsekvensene ved en såkalt «hard» Brexit, altså uten avtale. – Amsterdam-kontoret til Lloyds krevde at Riva skulle re-forsikres og prisen for den norsk-registrerte båten mer enn doblet seg til 142.000 kroner – med samme risiko, sier Bjørnstad.

Bare starten Gard A. Bjørnstad – som har vært i forsikringsbransjen i 35 år – mener at dette bare er starten på en vesentlig prisøkning som følge av mange aktører flytter ut av Storbritannia. – Slike kraftige prisøkninger skremmer norske forsikringstagere generelt og spesielt siden risikoen ikke har endret seg, sier Bjørnstad, og legger til at dermed blir jobben med å finne riktig tilbyder viktigere og, med riktig dekning og sterk soliditet. Han mener at dette ikke bare gjelder Riva, men alle forsikringer som er i London-markedet.

– Ikke vent på at dette skal ordne seg, du må aktivt selv gjøre noe, ellers kommer overraskelsen som et sjokk, sier Bjørnstad i forsikringsmegleren HUB iGAB AS.

Comments


bottom of page